Kent nedir kısaca tanımı?
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik mekanların tüm yurttaşlara açık olduğu bir yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve etkileyen tüm boyutları içerir. Ayrıca geniş bir bağlamda tanımlanması gereken bir niteliğe sahiptir.
Kentsel yaşam kalitesi nedir?
Kentsel yaşam kalitesi, kentte yaşayan insanların refahını belirleyen çeşitli faktörlerin toplamıdır. TDK, yaşam kalitesini, bir bireyin yaşamından duyduğu memnuniyet derecesi olarak tanımlamaktadır.
Kentin temel özellikleri nelerdir?
Bu tanıma göre kentsel tanımlamalar; belli bir nüfus yoğunluğu, yoğunluk, işbölümü, uzmanlaşma ve homojen olmama gibi özellikler üzerinden yapılmaktadır.
Kent kültürü ne anlama gelir?
Kent kültürü, bir şehirdeki sosyal, kültürel, ekonomik ve politik hareketlerin temelini oluşturur. Her şehrin kendine özgü özelliklerini yansıtan bir kavram olan kent kültürü, insanların yaşadıkları şehirlere karşı geliştirdikleri tutumların bütününü ifade eder.
Kent yaşamı nedir?
Kentleşme, kentsel bir yaşam biçiminin gelişmesidir. Başka bir deyişle, küçük bir alanda büyük bir nüfus yoğunluğu, yeni bir fiziksel ve sosyal oluşum, karmaşık bir ilişki ağı, ekonomik sektörlerin farklılaşması ve benzersiz bir kültürel sistemin ortaya çıkması olarak tanımlanmaktadır.
Kentin anlamı ne?
Şehir, tarım dışı büyük yerleşim yeri anlamına gelir.
Kentsel sorunlar nelerdir?
Bunların en önemlileri; işsizlik, yerleşim sorunları yani barınma sorunu, kontrolsüz nüfus artışı, kentte yaşayan insanların ihtiyaç duyduğu sosyo-ekonomik ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler, altyapı sorunları ve kentte yaşamalarına rağmen kent yaşamından uzaklaşmış insanların çoğunluğudur.
Yaşam kalitesi kriterleri nelerdir?
Yaşam kalitesinin standart göstergeleri arasında yalnızca zenginlik ve istihdam değil, aynı zamanda inşa edilmiş çevrenin durumu, fiziksel ve ruhsal sağlık, eğitim, rekreasyon, boş zaman ve sosyal aidiyet gibi birçok gösterge yer alır.
Kentsel dönüşüm hedefleri nelerdir?
Kentsel dönüşümün amacı özetle; depreme dayanıklı olmayan ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapıların yeniden inşa edilerek kaçak yapılaşmanın önlenmesi ve olası doğal afetler sonucu oluşabilecek hasarların en aza indirilmesidir.
Kent tipleri nelerdir?
Bu bağlamda köy şehir, yeni kent, bahçe şehir, sürdürülebilir şehir, sessiz şehir ve yoğun şehir modelleri incelenmiştir.
Kent olma kriterleri nelerdir?
Türkiye’de farklı kurumların şehir kriterleri bile farklılık göstermektedir. Devlet İstatistik Enstitüsü 20.000 kişinin yaşadığı yerleri şehir olarak kabul ederken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 20.000 kişinin yaşadığı yerleri kasaba olarak kabul etmektedir.
Güvenli kent nedir?
Güvenli bir şehir, sakinlerinin şehrin herhangi bir noktasında ve günün herhangi bir saatinde kendilerini güvende hissettiği bir şehirdir. Güvenli bir şehir yaratmaya yönelik tüm çabalar, güvenli şehir konsepti veya yaklaşımı olarak tanımlanabilir.
Kent nedir örnek?
Örneğin sosyolog Wirth’e göre kentler, toplumsal açıdan farklı insanların bir araya gelmesiyle oluşan, nüfus bakımından yoğun, mekânsal yerleşim bakımından süreklilik gösteren yerleşim alanlarıdır (aktaran: Keleş, 2002:107).
Sağlıklı kent ne demek?
Sağlıklı kenti, fiziksel ve sosyal çevreyi sürekli iyileştiren, insanların yaşamsal işlevlerini yerine getirmelerine olanak sağlayan ve birbirlerine en üst düzeyde destek sağlayan, toplumsal kaynakları geliştiren kent olarak tanımlamaktadır.
Kentlilik nedir?
Şehir mekansal değil, toplumsal ve ekonomik değerlerin bir kümesidir. Şehir, onu oluşturan mekansal, toplumsal ve ekonomik değerlerin fiziksel bir ifadesidir. Kentsellik, bireylerin, kurumların ve örgütlerin şehirde yaşam için gerekli koşulları ve normları anlama, içselleştirme ve benimseme kapasitesidir.
Kenti ne demek?
Tatlıdil (1994:385), kent kavramına mekânsal bir bakış açısıyla yaklaşmakta ve kenti, “farklı yaşam biçimlerine sahip insanların, aynı yerleşim alanında diğer yaşam biçimlerini kabul ederek yaşayabildikleri yerler” olarak tanımlamaktadır.
Kent nedir TDK sözlük?
TDK sözlüğünde “şehir” kelimesi ilçeden daha büyük bir kasaba veya yerleşim yeri anlamına gelir. Genellikle bunlar nüfusun çoğunluğunun sanayi, ticaret veya hizmet sektöründe çalıştığı ve hiçbir tarımsal faaliyetin yapılmadığı yerleşim alanlarıdır.
Şehir ve kent aynı mı?
Etimolojik kökeni. Soğdca kökenli olan kent (“kend”) ve aslen Farsça olan city kelimeleri Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır.
Kent nedir Ruşen Keleş?
Şehirler, bağlı oldukları ekonomik ve sosyal sistemlerin parçaları, minyatürleri ve aynalarıdır. Genel yapının tüm özellikleri, güzelliği ve hastalığıyla birlikte, onlarda yansıtılır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Toplumu Oluşturan Ögeler Nedir