Koca karısına imamlık yapabilir mi?
Bütün mezheplere göre kadınların erkeklere namaz kıldırması caiz değildir (İbn Kudame, el-Muğni, 2/146); İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1/576; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/372). Hz.
Karı koca yan yana namaz kılabilir mi?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü ’l-erbe’a, 1/268).
Erkek kadına imamlık yapabilir mi?
Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.
Hanefi mezhebinde kadın kadına imamlık yapabilir mi?
Hanbel, el-Müsned, 6/405 [27324]; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, 1/597 [1909]) delil göstermektedir. Hanefi mezhebine göre kadının kadınlara namaz kıldırması caizdir, ancak bu mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/59).
Karı koca namaz kılarken kameti kim getirir?
Namaza ne zaman başlayacağınızı bildiren bir uygulamadır. Bunu bir görevlinin, cemaatten birinin veya imamın yapması konusunda bir kısıtlama olmadığı gibi, imamın aynı anda namazı kıldırmasında ve ikamet getirmesinde de bir sakınca yoktur (el-Fetâvâ’l-Hindiyye, 1/56 vd.).
Hem imam hem müezzin olunur mu?
Peki imam aynı zamanda müezzinlik de yapabilir mi? CEVAP: Evet yapabilir. İmamın aynı zamanda müezzinlik de yapması güzeldir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat ezan okumuş, namazı kıldırmış ve öğle namazını imam olarak kılmıştır.
İslamda kadın ve erkek bir arada oturabilir mi?
Kadın ve erkeğin toplumsal hayatta bir arada olması dinen yasak değildir, ancak bu ilişkide uyulması gereken kurallar vardır. İslam, kadın ve erkek arasındaki toplumsal ilişkilerin dengeli bir düzeyde olduğunu ortaya koymaktadır.
Bayanların camiye gitmesi caiz midir?
İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre kadınların hayız hâlinde veya lohusa iken camiye girmeleri caiz değildir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/13; Mevvâk, et-Tâc, 1/552; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/279).
Peygamber efendimiz hangi mezhebe göre namaz kılardı?
Namaz konusuna gelince, Caferi mezhebinde farz kabul edilir; tertip, muvalat ve selam Hanefi mezhebinde vacip veya sünnet kabul edilir. Namazları birleştirme meselesine gelince, Peygamberimizin bazen namazları birleştirdiği açıktır.
Kimler imam olamaz?
Abdest konusunda bir özürü olan kimse, benzer özürü olanlara imamlık yapabilir. Ancak bu kimse, özürü olmayanlara imam olamaz. Çünkü imamın statüsünün cemaatin statüsünden düşük olmaması gerekir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/58; İbn Kudâme, el-Mughnî, 3/163, vd.).
Bir erkek annesine namaz kıldırabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).
Kadınlar erkek imamın arkasında namaz kılabilir mi?
Hanefi imamlarından Züfer’e göre, imam istemese bile kadınlar erkek cemaatle namaz kılabilir. Bütün bu şartlar bir arada mevcutsa, mahrem olsun veya olmasın, erkeklerle aynı safta namaz kılan bir kadının iki yanında bir erkeğin, arkasında da bir erkeğin namazı bozulur.
Tesettürlü olmayan kadının namazı kabul olur mu?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Tesbih namazını kadınlar kıldırabilir mi?
İşte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’nın cevabı: “Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre kadının kadınlara namaz kıldırmasında bir sakınca yoktur.”
Kadın imam nedir?
Kadın İmamlar Ayrıca, bir diğer önemli kadın imam da Hz. Muhammed döneminde hane imamı olarak görev yapan Umm Varaka’dır. Kadın imamlar sadece kadın cemaatinin namazlarını kıldırabilir ve onlara vaaz verebilirler.
Ama kişi imam olabilir mi?
Zira bir kimsenin bir veya iki kolunun yokluğu, namazın rükünlerinden herhangi birini kılmasına mani değildir. Böyle bir kimsenin imamlık yapması caizdir (İbn Kudâme, el-Muğnî, 2/144).
Erkek evde namaz kılabilir mi?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak, camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir. Erkekler için namaz kıyafetleri tüm bu kurallara uymalıdır.
Kimler cemaate namaz kıldırabilir?
Din İşleri Yüksek Kurulu Abdest konusunda bir özürü olan kişi, aynı özürü olanlara imam olarak namaz kıldırabilir.
Cemaate imamlık yaparken nasıl niyet edilir?
Örnek vermek gerekirse, imam akşam namazını kıldırırken: “Niyet ettim bugün akşam namazını kılıp cemaate imam olmaya.” demelidir.