Mersin yörükleri Alevi mi?
MERSİN’DEKİ TAHTACI YÜRÜYÜKLERİ BU YIL 2 BİN 560 METREYLE BULUŞTU. Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdikleri binlerce yıllık kültürlerini yaşatan Anadolu Alevi Türkmenleri, yörede Tahtacı Yörükleri olarak biliniyor; Bolkar Dağları’nın (Bulgar Dağları) 2 bin 560 metre yükseklikteki Bozoğlan zirvesinde geleneksel inanç ritüellerini gerçekleştiriyordu.
Mersin Silifke Yörükleri hangi boydan?
Bazı tarih kitaplarında “Silifke, Varsakların yurdu” yazmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Silifke’nin bir Varsak yurdu olduğu ve Silifke halkının çoğunluğunun Varsak aşiretinden olduğu anlaşılmaktadır. Ancak tüm Varsak halkının Silifke’ye yerleştiği söylenemez. Çünkü Varsak halkı İskenderun ile Mersin arasındaki bölgeye yerleşmiştir.
Silifke’de hangi medeniyetler yaşamıştır?
Bizanslıların elindeyken 13. yüzyılda Selçukluların eline geçmiş; 14. yüzyılda Karamanoğulları’nın egemenliğine girmiş; 1471 yılında Gedik Ahmet Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Aslen Seleucia olan ismi zamanla değişerek Silifke olmuştur. Osmanlı döneminde zaman zaman sancak, zaman zaman da eyalet merkezi olmuştur.
Silifke hangi yöreye ait?
Mersin İli’nin ilçe merkezi. Taşucu Akdeniz limanına 7-8 km. İç kesimlerde, Göksu Nehri’nin batıya doğru kıvrıldığı yerin kenarında, kıyıya açılan derin vadinin güneyinde kurulmuştur. Günümüzde Göksu Nehri’nin doğu kesiminin her iki yakasındaki ovalara yayılmıştır.
Mersin Silifke Kürt mü?
Silifke’de Toros Dağları’ndaki köylerde Türkmen Yörük nüfusu vardır. Silifke’de son Yörük kollarından biri olan Sarıkeçililer vardır.
Yörükler Alevi mi sünni mi?
Yörükler arasında daha az Alevi vardır, genellikle Sünnidirler, ancak Yörük gelenekleri ve Alevi kültürü birbirine daha yakındır. Osmanlı döneminden beri birçok göçebe kabile inançlarını gizlemek zorunda kalmış, göçebe oldukları için Sünni olduklarını iddia etmiş ve zamanla asimile olmuşlardır.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.
Silifke eskiden nereye bağlıydı?
Osmanlı döneminde zaman zaman sancak, zaman zaman da vilayet merkezi olmuştur. Kurtuluş Savaşı’ndan (1924-1933) sonra İÇ-EL Vilayeti’nin merkezi olan Silifke, 1933’ten sonra İçel Vilayeti’nin ilçesi olmuştur.
Varsak türkü ne demek?
Varsağı, koşan, özel bir melodiyle söylenen anlamına gelir. İlk olarak Güney Anadolu’da yaşayan Varsak Türkmenleri tarafından söylendiği için bu ismi almıştır. Güney Anadolu’da Maraş’tan Mersin’e kadar olan bölgede yaşayan Varsak Türkleri, Selçuklular döneminde Anadolu’ya yerleşmişlerdir.
Mersin hangi ilden ayrıldı?
İlimizin merkezi olan Mersin, 1852 yılına kadar Tarsus kazasına bağlı bir köy iken, bu tarihten itibaren Tarsus’a bağlı bir belediye olmuştur. 1864 yılında Tarsus’tan ayrı bir ilçe merkezi olmuştur. 1888 yılında Mersin, Adana vilayetinin sancak merkezi olmuştur.
Silifke Ovası nasıl oluşmuştur?
Silifke Ovası dördüncü periyotta oluşmuştur. Göksu Deltası, Göksu Nehri tarafından taşınan ve biriktirilen kil, silt, kum ve çakıl büyüklüğündeki tortuların bir karışımı olan kanal tortuları, taşkın yatağı tortuları, plaj kumları ve kumullarından oluşur.
İçel ismi nereden gelmiştir?
1924 yılında Mersin ismiyle il olmuş, 1933 yılında Mersin İçel ile birleştirilerek İçel ismi verilmiştir. 28 Haziran 2002 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 4764 sayılı Kanunla ilin ismi tekrar Mersin olmuştur. XII. 19. yüzyılda Türkler Göksu Nehri’nin iki yakasındaki bölgeye “İÇEL” demişlerdir.
Mersin yörükleri hangi boydan?
Bunun tersi de olmuş, mesela Horzum aşiretinin aşiretleri Adana ve Mersin’e, Honam aşiretinin aşiretleri ise Mersin, Kahramanmaraş, Konya ve Aksaray’a yerleştirilmiştir.
Silifke’nin yoğurdu neden meşhur?
Başkan Turgut: “Silifke Yoğurdu Büyük İlgi Gördü” Mustafa Turgut, “Toros Dağları’nın yemyeşil bitki örtüsünde otlattıkları keçilerden sağdıkları sütle göçebe bir toplum olan Yörüklerin ürettiği yoğurdun ünü, ünlü türküye ismini vermesinin ardından tüm Anadolu’ya yayılmış durumda.
Silifkenin denizi nasıl?
Denizi dalgasız ve plajı düzenli aralıklarla temizlendiği için oldukça temiz. Genellikle muhafazakar ailelerin tercih ettiği bir plaj. Deniz suyu oldukça soğuk. Ayrıca Akkum halk plajının yanındaki yeşil alanda piknik alanı da mevcut, yazın serinlemek isteyenler için mükemmel bir yer.
Mersin’de Alevi var mı?
Bunu sırasıyla Tunceli, Erzincan, Tokat, Çorum, Kahramanmaraş, Bingöl, Amasya, Erzurum, Malatya, Adıyaman, Yozgat, Hatay, Elazığ, Muş, Balıkesir, Mersin, Kars, Adana, Ankara, Eskisehir, Gaziantep, İzmir, Kırıkkale takip ediyor. Mir, Kütahya ve Ordu illerini işgal eder.
Yörüklerin mezhebi nedir?
Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.
Mersin Yörükleri nerede?
Yaşamlarını yıl boyunca yayladan kıyıya doğru göç ederek geçirirler. Kışın Aydıncık – Silifke – Gülnar – Anamur kıyılarında; yazlarını ise Konya’daki Seydişehir-Beyşehir yaylalarında kiralayarak geçirirler.
Mersin’in yüzde kaçı Kürt?
(Urfa hariç) • Mersin nüfusunun %20’den fazlası Kürttür. İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Aydın, Antalya ve Adana’da %10’un üzerinde.