Örtü kelimesinin kökü nedir?
Cover – Nişanyan Sözlüğü. “Örtmek, örtmek” anlamına gelen Eski Türkçe “cover” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe ört- fiilinden, Eski Türkçe eki +I(g) ile türemiştir. Daha fazla bilgi için cover’a bakın.
Kapak Türkçe mi?
Kökeni Eski Türkçedeki “örtü” kelimesinden gelir. Bu kelime aynı anlama gelen Moğolca qabqag kelimesiyle akrabadır.
Eşarp kelimesi Türkçe mi?
Fransızca başörtüsü anlamına gelen écharpe kelimesinden türemiştir.
Çorap sözcüğü Türkçe mi?
Çorap kelimesi Farsça kökenlidir. Farsça “gorab” kelimesi Arapçaya “curab” olarak, oradan da Türkçeye “çorap” olarak çevrilmiştir.
Naylon kökü Türkçe mi?
Naylon, İngilizce naylon kelimesinden türemiş bir isimdir.
Osmanlı kökü nedir?
Osmanoğulları’nın kökeni: Tarihi kaynaklara göre Osmanlı devletinin kurucuları Oğuz’un 24 boyundan biri olan Kayı boyuna mensuptur. Oğuz geleneğine göre Kayılar, sağ kolda bulunan Boz-oklar’ın Günhan kolunun en büyük boyudur. Bu nedenle Kayılar, Oğuz’un örgütsel yapısında baskın unsurdur.
Kapak kelimesinin kökü nedir?
9- Kapı, kapatmak, kapamak, kapak, içermek, kapsam, kap, örten, kapalı, örtmek kelimeleri de aynı kökten gelir… Bütün kelimelerin ortak kökü muhtemelen “kap”tır (bir şeyi çevresinden izole etmek için içine saklamaya yarayan araç).
Yumurtanın kökü nedir TDK?
Yumurta – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yumurġa veya yumurtġa “yumurta” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe yum – “top yapmak” fiilinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için yum-‘a bakın.
Kap Türkçe mi?
Eski Türkçe kap fiilinden türemiştir – “sıkıca kapatmak, kapamak, kapatmak, yakalamak”. En eski anlamı “sert birleştirmek” olmalı.
Kıyafet Türkçe mi?
Giyim – Nisanyan Sözlüğü. ḳiyafa(t) قيافة “1. “Giyim, görünüş, 2. Bir kimsenin dış görünüşünden hangi aileye veya kabileye mensup olduğunu anlama bilimi, 3. Bir kabileye veya aşirete özgü giyim tarzı” kelimesinden alıntıdır.
Nevresim hangi dilden gelir?
Nevresim – Nişanyan Sözlüğü. Farsça naw-rasm نو رسم “yeni tarz, yeni tip, yeni moda” kelimesinden alıntıdır.
Bluz Türkçe mi?
Bluz, genellikle ince kumaştan veya örme iplikten yapılan, üst vücuda giyilen bir kadın giysisidir. Fransızca bluz kelimesinden gelir.
Orjinal kelimesi Türkçe mi?
Türk Dil Kurumu’na göre orijinal kelimesi “orijinal, fabrikasyon ve taklit olmayan ekipman, otantik, alışılmışın dışında, şaşırtıcı” anlamına gelir. Orijinal Fransızca kelimeden Türkçe’ye çevrilmiş bir kelimedir. Ayrıca sıfat olarak da kullanılır.
Giysi kelimesinin kökü nedir?
Giyim – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçe geyesi, “giyilecek şey, keten” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe fiil gay – “giymek”ten, Türkçe ek +AsI ile türemiştir.
Çorabın adı neden çorap?
Benzer çoraplar, Anadolu kültüründe Balkan ülkelerinde, Türkmenistan’da ve Yunanistan’da, sürüleriyle yaşayan ve bir yerden bir yere taşınan topluluklarda da bulunabilir. Türkçe’deki “çorap” kelimesi kökenini Farsça Arapça’dan “curap” olarak alır ve oradan Türkçe’ye “Çorap” olarak geçer ve Balkan diline de çevrilir.
Atkı kökü nedir?
Eşarp – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe at- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Konak kelimesinin kökü nedir?
Konuk ~ malikane kelimesi, kon- “uzanmak, yatağa gitmek, geceyi geçirmek” fiil kökünden türemiştir, bkz. Mahmut El-Kaşgarî’deki -k isim-fiil ekiyle Kon-12. Konuk biçimi, -ak ekiyle aynı kökten türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Ki yapım eki mi çekim eki mi?
Sıfat oluşturma eki -ki —- türetme eki. Hikayedeki çocuk. 2. İzafi zamir olan -ki eki —- çekim eki.