Tez yazarken dolaylı alıntı nasıl yapılır?
Alıntı/dolaylı alıntı: Bir kaynaktaki bir fikir, tartışma veya ifadeye atıfta bulunulduğunda ve alıntılanan görüş atıfta bulunan araştırmacının kendi sözcükleriyle ifade edildiğinde, cümlenin sonuna bir dipnot sembolü (1) yerleştirilmelidir. Referans, çalışmadaki belirli bir sayfaya veya sayfa aralığına yönelikse, bir sayfa numarası verilmelidir.
Tez yazarken nasıl atıfta bulunulur?
Yazarın adı ve soyadı, tezin adı (tırnak içinde, italik olmadan), yayın bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve bölümü, şehir ve yıl yazılmalıdır. Aynı kaynağa ikinci kez atıf yapılırken yazarın soyadı, yıl ve sayfa numarası yazılabilir.
Direkt alıntı nasıl yapılır?
Doğrudan alıntı, alıntılanan cümlelerin kaynaktan birebir alıntılanması anlamına gelir. Doğrudan alıntılarda, alıntılanan kısımlar orijinal kaynaktakiyle aynı yazım, imla ve noktalama işaretlerine sahip olmalıdır. Orijinal kaynakta bir yazım hatası olsa bile, bu hata değişmeden kalmalıdır.
Tez yazarken alıntı yapmaya ne denir?
İntihal, bir tür dolandırıcılık ve hırsızlıktır. Kısaca, çalıntı içerik olabilir. İntihal temel olarak iki şekilde meydana gelebilir: • Araştırmacı, başkalarının görüşlerini herhangi bir kaynaktan, kaynağı belirtmeden, kısmen veya tamamen (doğrudan alıntı şeklinde) kendi çalışmasına kopyalayabilir.
Doğrudan alıntı intihale girer mi?
Alıntı yapmak intihal midir? Alıntı yapmak intihal teşkil etmez.
APA 7 doğrudan alıntı nasıl yapılır?
APA 7’ye göre, 1 ile 39 kelime arasındaki doğrudan alıntılar kısa doğrudan alıntı olarak kabul edilir ve eğik yazıyla değil, kabartma yazıyla yazılmalı, metnin başı ve sonu çift tırnak işareti “…” ile işaretlenmeli ve ardından sayfa numarası verilmelidir.
Teze yapılan atıflar nasıl bulunur?
Cevap: Atıf numaralarınızı Scholar, Web of Science, Science Direct ve Google Scholar’da bulabilirsiniz.
Tez yazarken aktaran nasıl yazılır?
İkincil kaynaklar (atıfta bulunanlar) APA 7’de ikincil kaynakların sunumunda hiçbir şey değişmedi. Orijinal eser metinde belirtilmelidir; ikincil kaynaklar için “atıfta bulunanlar” ifadesinin kısaltması olarak “Akt” kullanılmalıdır. Cümle eklenmelidir. Kaynaklarda ikincil kaynakların da atıfta bulunduğu dikkate alınmalıdır.
Tezde metin içi atıf nasıl yapılır?
Metin içi atıf örnekleri İlk seçenek, yazarın soyadını ve araştırmanın yayın tarihini metin içerisinde belirtmektir (metin içi atıf); ikinci seçenek ise cümleyi metin içerisinde tamamlamak ve ardından ilgili bulgunun kaynağını belirtmektir (parantez içinde atıf).
Doğrudan alıntı kaç satır olmalı?
Üç satırdan uzun olan doğrudan alıntılar (blok) tek satır aralığıyla, 10 punto yazı tipiyle, 1,25 cm genişliğinde, soldan ve sağdan girintili, tırnak işareti kullanılmadan (italik değil) yazılmalı ve metnin bir sonraki satırına kadar devam etmelidir.
Doğrudan ve dolaylı alıntı nedir?
1) Doğrudan alıntı: Yazarın bir ifadesini hiçbir değişiklik yapmadan tırnak işareti içine almaktır. 2) Dolaylı alıntı: Yazarın düşüncelerini özetleyip farklı bir şekilde, kendi sözcüklerimizle ifade etmektir.
Metin içi alıntı nasıl yapılır?
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA) Bu yöntem, metin içi atıflardan sonra parantez kullanır (yazarın soyadı, yayın yılı: sayfa numarası). Kaynaklar, metinde kullanılan yazı tipi boyutunda yazılır. Bir konu hakkında açıklama yapmak istiyorsanız, sayfanın altına dipnot ekleyebilirsiniz.
Tezin yüzde kaçı alıntı olabilir?
Tezin hangi yüzdesi atıf alabilir? Tezler için kabul edilebilir intihal oranı üniversiteden üniversiteye değişir, ancak lisans tezleri için genellikle %20-30 intihal/benzerlik kabul edilir. Yüksek lisans ve doktora tezleri için bu oran genellikle %20 olarak kabul edilir.
Tezlerde alıntı nasıl yapılır?
Eserin yazarının adı metinde yer alıyorsa ve hiçbir sayfaya atıfta bulunulmuyorsa, yazarın adının yanına eserin tarihi yazılır. Yazarın adı atıfta bulunulan metinde geçmiyorsa, hem sayfa numarası hem de yazarın adı parantez içinde verilmelidir.
Tez yazarken kullanılan yöntemler nelerdir?
Tez yazımında hangi yöntemler kullanılır?Nicel yöntemler: anket, deney, gözlem.Nitel yöntemler: derinlemesine görüşme, odak grup.Karma yöntemler.Eylem araştırması.Literatür taraması.Meta araştırma.Sistematik değerlendirme.
İkincil kaynaktan alıntı nasıl yapılır?
Başka bir kaynaktan alıntı (ikinci kaynak/aktarma): Bu tür alıntılar, ilgili kaynağın bulunmadığı durumlarda “alıntı” ifadesiyle yapılır. … (Yıldırım, 1815; Artvinli, 2017’den aktaran).
Tez yazarken kendi cümlelerimiz olur mu?
Kesinlikle gerekli olmadıkça doğrudan referanslardan kaçınılmalı ve tüm makaleye yazarın kendi sözcükleriyle yazılmış bir anlatı eşlik etmelidir. Yazar, atıf yaparken kullanmayı düşündüğü kaynağın yazarının adıyla başlamalı ve o yazarın kendi sözcükleriyle söylediklerini anlambilimi bozmadan tekrarlamalı ve olduğu gibi aktarmalıdır.
Teze yapılan atıflar nasıl bulunur?
Cevap: Atıf numaralarınızı Scholar, Web of Science, Science Direct ve Google Scholar’da bulabilirsiniz.
Tez yazarken kaynakça nasıl hazırlanır?
Bu kurallar şunlardır: önce yazarın adı, sonra eserin adı, sonra eserin yayınlandığı yayıncı veya kitapçı, son olarak eserin yayınlandığı şehir ve son olarak eserin yayınlandığı yıl. Bu bilgileri yazarken aralarına virgül “” konur.